Изказване народният представител от  “БСП за България“ Борислав Гуцанов по време на изслушването на Управителния съвет на БНБ в Народното събрание:

Ние не коментираме трябва или не България да влезе в Еврозоната, а кога е най-подходящият момент това да се случи и дали България е готова да направи това. Много по-нормално е това решение да бъде взето информирано, тук, в Народното събрание, на базата на доклади и информация, която трябваше да бъде предоставена. Ако няма такава информация и продължава разговорът по този начин, по който вече два часа върви, като приказки, евроатлантизъм, решителност, воля, Хърватия, огромен напредък, това не е анализ.

Уважаеми г-н Радев, не е нормално Вие да казвате народните представители сами да търсят в интернет, да видят докладите, да се запознаят какво трябва да се направи и сами да стигнат до изводите. Не, ние трябва да знаем кой е правилният момента, дошъл ли е или не, каква е готовността на страната ни. Народното събрание носим отговорност за всяко едно българско семейство, за развитието на българската икономика и затова, когато някой Ви кани в Народното събрание, за да дадете този доклад-анализ, вие трябва да го направите. След като толкова коментирате тази тема, отидете в Хърватия да видите дали хората са доволни от бързото приемане на еврото.

И сега няколко въпроса:

-Има ли анализ през 2019 г., който е предоставен на министъра на финансите тогава г-н Горанов? Този анализ какво съдържа и бил ли е наистина с особено мнение, бих казал отрицателен, по влизането на България в Еврозоната? Може ли той да бъде предоставен на Народното събрание?

-Има ли в момента изготвен такъв анализ през месец септември, който на 22-и септември е върнат от Министерство на финансите към вас и в него има направени поправки от анонимен източник, има давани препоръки? Кой е този от Министерството на финансите, ако е от там, който е направил тези препоръки, при положение, че по чл. 44, ал. 1 вие сте независима институция? Молим този доклад също да бъде предоставен на Народното събрание, защото искаме да вземе информирано решение. Отговорността е тук - в народното представителство.

Що се отнася до редовен кабинет, служебен кабинет – оставете го да се свърши от народните представители