Подобрява се състоянието на 39-годишния френски гражданин, който пострада миналия петък в Рила. При изключително тежки атмосферни условия от пороен дъжд и градушка той беше транспортиран от авиобаза Крумово до университетската болница в Пловдив.

Първо пред камерата на националната телевизия говори екипът пилоти, осъществил спасителната акция. Командирът на екипажа майор Александър Сандев е с богат опит в спасителните акции като тази в Рила. В петък обаче силната буря и градушката сериозно са усложнили спасителните действия на екипажа.

"Работеха всички полигони за борба с градушките, освен този, който е на летището. Полетът извършихме като използвахме и метеорологичния радар на борда, заобикаляйки активни ядра, валежни зони. Екипът от ПСС беше подготвил пострадалия във вакуумен матрак. Бяха го пренесли на удобно място за кацане, където е безопасно кацане с вертолета", казва майор Александър Сандев - командир на екипажа, авиобаза Крумово.

Хеликоптерът е летял 50 минути в буреносното небе докато стигне езерото Бъбрека. Само 5 минути отнема на екипажа сложната процедура по качване на борда на пострадалия.

"Взехме решение да не взимаме доктор. По-голямата част от тези хора, които сме на борда имаме такава подготовка до степен, която ни позволява закона – ние си бяхме подготвени – имаме си медицинска чанта с тези първите неща, сатурацията да му проверим, да го стабилизираме", разказва старшина Георги Славов, парашутист и авиобаза Крумово.

Част от екипажа на борда е и капитан Георги Стаменов, който само преди месец участва в спасяването на простреляното дете във Враца.

"Препоръка към всички – когато видят вертолет в планината, той е отишъл там да търси някого. Просто ние обикаляме, търсим, разбираме, че на туристите им интересно, но да не се оптиват така да поздравяват екипажът, защото по някой път ни заблуждават. Ние си мислим, че това е пострадалия", призовава капитан Георги Стаменов, авиобаза Крумово.

Военните пилоти от авиобаза Крумово са готови при нужда отново да се притекат на помощ, но апелират за повече отговорност в планината. Статистиката сочи, че често сред пострадалите са именно професионални планинари.