ДАНС задължително трябва да излезе, независимо дали ще е официално, дали ще е информация, достъпна само на парламента и на определени институция, а пък за обществото да се кажат все пак нещата по-нюансирано, но ДАНС трябва да ни каже пробита ли е Българската православна църква откъм руско влияние и на какво ниво, защото тези опасения са много реални. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Горан Благоев, журналист и историк, след отварянето на Руската църква в София.

"ДАНС са тези, които трябва да си свършат работата. След като ДАНС изгониха руските свещеници, ДАНС трябва да кажат какво е това тяхно влияние в България. Защото нека не забравяме, че един православен руски писател, който от Санкт Петербург се е пренесъл в София, цитира чудовищни неща, които е слушал в Руската църква от страна на Васиан Змеев, а именно - антинатовски проповеди, обвинява го, че едва ли не е корумпирал български митрополити. ДАНС всичкото това трябва да го каже така ли е, не е ли така. Разполага с човек, който го е казал, може да се прочете и на руски, и на български в социалните мрежи. Но така или иначе, има някакви факти, които подлежат на проверка. Надявам се да са проверени", обясни Горан Благоев.

Според него обществото трябва да бъде надлежно информирано какво се случва в Българската православна църква: "Защото виждам, че в момента нещата, по типичен български обичай, се замитат под черджето. Да, Руската църква отвори. Бъдете сигурни, че Българската църква и Светият Синод, и в частност Софийската митрополия изобщо няма да бъдат бдителни какво се случва и как се случва. Самата Руска църква вече си е една затворена общност, в която там си знаят кой какво говори и как говори. Ако случайно нямаме човек, като този православен писател от Санкт Петербург, няма и да знаем какво се случва в Руската църква. Така че нещата наистина не вървят в добра посока и фактът, че българската държава не поставя под въпрос идването на този свещеник (бел. ред. Владимир Тишчук), тъй като неговата биография е достатъчно обезпокоителна, още повече че досега той е служил във Виена – моите уважения, обаче всички знаем, че Виена е европейската столица на всички разузнавания, нали?", обърна внимание журналистът.