Голяма Задушница или Месопустна Задушница е. По тадиция тя винаги е ден преди Месни заговезни и една седмица преди началото на Великденските пости.

Това е първата от трите големи задушници през годината.

Всяка година е на различна дата, винаги в края на февруари или началото на март, като се определя според Великденските пости.

Варено жито със захар е първата храна, която трябва да приготвите за Задушница, за да раздадете "за Бог да прости“.

Житото символизира Възкресението, така че подаването му на Задушница не е случайно. То също така е и символ на връзката ни със земята и предците ни, на корените ни, които не трябва да забравяме.

За приготвянето на вкусно жито трябва да го измиете добре под течаща студена вода. Най-добре ще е да го оставите да се накисне в подсолена вода за една нощ. След това като го изсипете в тенджерата за варене налейте вода 2 пръстта над него. Варете го на тих огън до омекване. Разбърквайте. След около 10 минути го махнете от котлона и го захлупете с кърпа, за да попие останалата вода. След това отново се измива, отцежда се и се разстила върху кърпа, за да се отцеди.

За добавка след това най-често се ползва пудра захар, орехи, натрошени бисквити.

Традиционно на Задушница във всички православни храмове се отслужва заупокойна литургия.

Хората посещават гробовете на своите починали близки и приятели, за да почетат паметта им, да си спомнят за тях и да се помолят за душите им.