Намираме се в нова политическа ситуация. Тя идва след думите на Мария Габриел. Острата ѝ критика променя ситуацията. Преди това имаше опит на ПП да предоговори отношенията в коалицията. Общо взето не успяха. Това заяви в NOVA политологът Цветанка Андреева.

Медийният експерт Георги Лозанов коментира, че ще отидем на предсрочни парламентарни избори, ако ГЕРБ и ДПС имат самочувствието, че ще ги спечелят.

Според журналиста Любчо Нешков "низкият политически дебат помпа настроения, които са опасни за обществото и може да маргинализира допълнително страната ни".

"България трябва да бъде фактор в региона", заяви Нешков.

"Турция купува 40 изтребителя F-16, 80 ремонтира. Гърция се превърна в най-големия енергиен и военен център на НАТО. Албания се разделя от Македония, почти публично признато от албанския президент. Република Сръбска се съюзява с Русия", заяви Нешков. По думите му в момента се води дебат кой какво иска да дели и вземе, а важните глобални въпроси остават на заден план, което е безотговорно от страна на политическия елит.

Според Лозанов положението е много драматично, а откакто има перспектива Тръмп да се върне на власт, Русия е започнала да печели на фронта в Украйна, което няма как да остане без властови последици в България. "Те няма да са в полза на евроатлантизма", заяви Лозанов. По думите му в предложения от ПП-ДБ меморандум има паритет.

Цветанка Андреева допълни, че при евентуални нови избори ПП ще загубят подкрепа спрямо ГЕРБ и най-вероятно коалицията с ДБ няма да я има. Любчо Нешков критикува желанието на ПП и Кирил Петков да получат МВнР след ротацията.