Главният прокурор Иван Гешев показа оставката си и демонстративно я скъса. Това стана на пресконференция, предаде репортер на "Фокус". Това се случва броени дни, след като номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, а после - и шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, поискаха предсрочното му отстраняване.

Мотивът е тежко нарушение на служебните задължения. Предложението бе подкрепено и от прокурори на Апелативната прокуратура – София.

"Ще ви изложа хронологично как виждам аз атаките на политическата мафия, олигархия и престъпността и защо се случи всичко това. Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога в живота на българските граждани, да подобря тяхната сигурност. Започнах с битовата престъпност, с възрастните хора, които убиват по къщите. Продължихме с организираната престъпност и ЕК заяви, че този проблем е решен. За първи път се появиха и разследвахме дела за тероризъм, за зловредното руско влияние, което никой не разследваше и не беше проблем до този момент. Даже някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин, мисля че бяха каракачански овчарки. Продължихме и нататък с олигарсите, които всички мислеха за недосегаеми, а сега се крият - в Дубай, Сърбия, пазени от вероятно руснаци, плащайки на лобисти суми от 350 хил. долара и други срещу Българската прокуратура", каза Иван Гешев

Той определи покушението срещу него като "целенасочен опит да бъде убит". И допълни, че експертизите ще покажат какво точно се е случило на 1 май. До момента той не говорел по темата поради "лични причини".

Гешев се оплака от медийна атака срещу прокуратурата и в частност - срещу самия него. "Целта  е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна", заяви обвинител номер 1.