В края на юли трябва да започне тестването на системата "BG Alert" за ранно известяване при бедствия. Тя е предназначена за смарт телефони. Това пред NOVA главен комисар и съветник на вицепремиера Николай Николов.

"Освен, че ще имате предупреждение, че може да стане наводнение в даден район, ще получите инструкции какво следва да направите. Все още в света няма система, която предупреждава за предстоящо земетресение. Има приложения върху различни платформи, които регистрират трус до 200 км и с аванс 3-4-5 секунди могат да кажат, че се е случило такова. Подобна информация не е предназначена за евакуация. По-скоро е за автоматичните системи, спиране на тока, асансьорите", обясни Николов.

И допълни, че от днес започва доизграждане на националната система за ранното предупреждение и оповестяване. "Това е системата, която чуваме на 2 юни, както и съобщението за техническа проверка. Около 50 и повече процента от населението на България ще може да получава речева информация по тези системи. Гръбнакът на тази система са висоговорителите и сирените, които сме чували. На следващо ниво са медиите. Отделно в тази система има 28 000 абоната – ръководители на държавата", коментира още главният комисар.

"Експертите обмислят и обединение на всички системи за язовири и опасни реки. Сигналът ще бъде изведен в София и оттам ще може да се управляват всички процеси", поясни Николов.