За нас правилото е, че винаги има надежда. Ситуацията в Турция е изключително тежка, предвид мащабите на това земетресение. Времето, в което е станало, сутринта всички спят в домовете си, сега и с този студ, нещата стават много сложни. Това каза в ефира на bTV началникът на противопожарната служба главен комисар Николай Николов.

"Хиляди спасители работят на място. Има правило до 24-ия час е най-добре да се намесим, но чести са случаите, в които на седмия, осмия ден са излизали живи хора. Получават се естествени кухини при падането на бетонни плочи и греди, и ако човек има шансът вътре да остане невредим, има шанс за неговия живот“, допълни главен комисар Николай Николов.

По думите му опитът на нашите спасители е много богат.

"От 10 години непрекъснато тренират подобни ситуации, но съвсем друга е работата на място. Там трябва да има и инженер конструктор, който да каже, че в сградата може да се влезе. Представяте ли си каква е тежка ситуацията, когато един спасител отива на място, близките казват, че там е тяхното семейство - моля те извади го, а пък инженерът казва – не, не, опасно е“, обясни гл. комисар Николов.

Той допълни, че организацията е много специфична.

"Всеки трима души имат свой ръководител, координация между тях, много внимателно се пипа и без никакво прибързване. Важи правилото: "Запази собствения си живот, за да спасиш другия“.

Главен комисар Николай Николов обясни, че нормалното дежурство на спасителите е 24 часа.

"Когато обаче отидат на терен, ако е лято, е едно. Сега е друго. Възможно е да работят по 30 минути, възможно е докато изпълнят точно тази част от операцията, след което отиват да почиват. Тук е много сложна координацията и с кучетата, те много бързо се уморяват. Нашите кучетата, които са там, вече достигнаха своя ресурс и не са толкова полезни към момента, трябва да ги възстановим малко“, каза още той.