"Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години живеем и в кои години се връщаме", потвърди по този начин Гешев думите на служебния вицепремиер и вътрешен министър, че семейството му не е било в автомобила.

Това коментира главният прокурор Иван Гешев след опита за атентат. Оказва се още, че кортежът с главния прокурор не е спрял след взрива, а е продължил движението си към столицата.

"Това, което мога да кажа, че едва ли някой може да предвиди каква ще е реакцията на човек след такъв случай. Аз комуникирах неформално с ваши колеги със съобщения. Те ме попитаха как съм. Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната реакция на всеки нормален човек в този момент",каза още той.

Обърна внимание обаче, че предварителните заключения за сила с 3 килограма тротилов еквивалент са направени от служители на Отряда за борба с тероризма, който е към МВР, съобщиха от БНТ.

"Започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във Фейсбук, че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си" , коментира недоразумението заместника си, че Гешев е бил със семейството си.

В разследването на опита за атентат срещу Гешев се включват и чужди служби

Иван Гешев не коментира твърденията на служебния вътрешен министър за силата на взрива като подчерта, че само експертизите могат да дадат точен отговор на въпроса.

"Сега аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място, според НПК той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. На следващо място неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килоглама тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам" , допълни още главният прокурор.

Гешев обясни, че седмица след атентата не е коментирал, защото е имал нужда да си извади изводи и да мине време.

Финално Гешев коментира служебната си визита в Ню Йорк, като казва, че тя е планувана от месеци, а отсъствието му от нея би показало слабост след случилото се.

"Това е програма съгласувана преди месеци, така че аз следвам програмата си. След агресията в Украйна в опасност е поставен целият демократичен свят, виждате какви са проблемите в България с престъпността и за да осигурим партньорството с Българските граждани, трябва да подсигурим партньорските си взаимоотношения. На следващо място ако наруша програмата си това означава, че ще покажа, че ме е страх, повярвайте не ме е страх, някои други хора трябва да ги е страх".