Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна подписаха в Киев главните прокурори на двете държави Иван Гешев и Андрий Костин, съобщиха от ПРБ.

Страните се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид. Акцент в разговорите между главните прокурори на България и Украйна беше поставен върху необходимостта от изграждането на трайни механизми за партньорство между институциите.

Иван Гешев и Андрий Костин обсъдиха и създаването на съвместни екипи за разследване на военни престъпления. Главният прокурор на Украйна заяви, че от началото на войната са регистрирани над 80 хиляди случая на военни престъпления, агресия и геноцид срещу украинския народ, като над 10 хиляди са срещу цивилни, жени и деца. Повдигнати са обвинения срещу 152-ма души и 32-ма са осъдени.

Главният прокурор Иван Гешев запозна колегата си с активната роля на българската прокуратура по противодействие на руските военни и разузнавателни служби в България и на Балканите. Според него взривоопасната среда в региона прави страните още по-уязвими и податливи на зловредно руско влияние.

Иван Гешев увери украинския си колега, че българската прокуратура ще бъде силен и достоен партньор, за да могат двете държави заедно успешно да се противопоставят на военните престъпления, агресията и геноцида. “Вярвам, че заедно можем успешно да се противопоставим на всякакви предизвикателства и препятствия. Вярвам също, че поставяме началото на дълготрайно сътрудничество и взаимодействие в интерес на всички българи и нашите украински приятели. Уроците на историята са, за да не повтаряме най-черните й времена", заяви Иван Гешев.

Прокурор Андрий Костин изказа дълбоката си благодарност към българската прокуратура и специално към главния прокурор за спасението и защитата на семействата на украинските прокурори, които в първите дни на войната бяха ескортирани от Украйна и подслонени в България. Той благодари и за подкрепата на България за резолюциите на ООН, осъждащи руската агресия. "За мен подписаното споразумение не е просто гаранция за добро сътрудничество, а доказателство за истинско приятелство. В нашето тежко положение, приятелите са ни истински необходими и те се познават именно когато идват в най-трудните моменти", заяви Андрий Костин.