Зад това производство прозират опити за намеса в независимостта на съдебната власт. За мен най-вероятно зад това стои политическото влияние на ГЕРБ. Надявам се, че това не е политическа атака. Това заяви главният прокурор Иван Гешев при обсъждането на второто искане за освобождаването му по време на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде репортер на "Фокус"

"Това е опит за превземане на съдебната власт и е тоталитарен преврат, от хора, които са безпринципни, които не уважават разделението на властите и Конституцията, разделението между администрация и политически кабинети. Независимо какви политически бури има, държавната администрация трябва да работи безупречно. Те говорят и се готвят на нещо, което прилича на "кървави чистки", индикация на тоталитарна репресия, може би. Хора, които да обезглавят институциите и да подчинят прокурори, съдии и следователи на нелегитимни, политически и олиргахични интереси", посочи главният прокурор.

Според него това е най-лошият сценарий за България. "Може би искат съдебната система. Може и да поискат и президентството. Моделът на един бивш министър-председател, който казва, че може би и всички други хора искат да имат шкафчета. Защо не изчакате да видим какво ще стане с борбата с мафията, която прокуратурата води? От 3 години има дела, които не са се случвали в новата ни история, защо толкова се бърза", попита Гешев магистратите. 

Гешев отрече, че прокуратурата е всемогъща и това вече се вижда от хората.