Главният прокурор Иван Гешев даде интервю, в което заяви, че България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, пише Фактор.бг.

Главният прокурор разясни сложността при разследването на престъпленията, извършени в условията на въоръжен конфликт.

"Работата по тези наказателни производства е затруднена от редица негативни фактори, които влияят върху процеса на разкриване и разследване на престъпленията. Българската държава има своите задължения, произтичащи както от българския Наказателен кодекс, така и от международните актове, по които е страна", каза той.

България е част от 123-те държави, които са ратифицирали Римския статут, учредителния акт на Международния наказателен съд, и като такава има своите задължения да задържа и предава установени на нейна територия лица, за които е издадена заповед от Международния наказателен съд.

"Такова задължение имаме и за всяко издирвано на основание Европейска заповед за арест лице и за всяко лице, обявено за международно издирване. Естествено е, че ще реагираме незабавно и ще задържим и предадем тези лица по надлежния ред", уточни главният прокурор Иван Гешев.

Той разясни и механизма в България за замразяване на всички икономически ресурси и финансови средства, които са собственост или се владеят, държат или контролират от някое от физическите и юридически лица, образувания или органи от санкционния списък на ЕС.

"Българската държава до момента не е криминализирала нарушаването на забраните по регламента", каза Гешев.

Той заяви, че българското държавно обвинение може да бъде полезно за Киев в много аспекти, най-вече по линия на международното правно сътрудничество по наказателни дела.