"Потресох се дълбоко от книгата "Плът и Крафт" на Васил Панайотов. Аз съм озадачена не просто, че е номинирана, а изобщо, че е излязла, че тя е издадена на хартия". Така коментира книгата на писателя Панайотов по повод номинациите за роман на годината Гергана Кафеджийска в предаването "Животът на Фокус" на "Фокус".

"Това е един опит за създаване на женски образ при положение, че ти липсват качествата да създадеш човешки и е изключително женомразка книга, която иска да обясни на читателя със своите собствени изразни средства, които са странни, защото просто си имаме един равен текст без емоции, че дебелите жени са дебели, защото ги мързи", коментира още по темата.

Според Кафеджийска тези схващания на автора продължават в целия роман.

"Идеята на един роман е да разкаже някаква история, може би да имаш поука, нещо да ти стане интересно, но да кажем, че на нас не ни харесва това. Да кажем, че има нещо друго интересно в тази книга, но тя е и недостоверна", допълни тя.

Кафеджийска е на мнение, че историята е нереалистично представена спрямо времето, в което е писана, а именно началото на Прехода:

"Говорим за едно момиче, което 90-те години, решава да учи в САЩ. Не е възможно 90-те години майка ти и баща ти да са обикновено българско семейство и ти да кажеш: "Искам да уча в Америка и веднага да заминеш в Америка".

Затова тя смята, че не всяка номинация си заслужава.

"Вече съм дарила книгата на библиотеката, надявам се да достигне до минимален брой хора", каза категорично тя.