"Става въпрос за това, че България и българския парламент бяха поставени в безизходица. Бяхме изпаднали в тупик, в който всички вече на третия ден аз като се прибирах хората ме спираха и казваха: "Вие какво правите, нормални ли сте?“. Няма как хората да са дали подкрепа без значение за кой и ние в парламента да не можем да си изберем председател на парламента, за да можем да започнем да работим.“ Това заяви зам.-председателят на ПГ "БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ.

"Всички тези червени линии, които ги слушахме: "Този с онзи не иска да говори, ние няма да подкрепим кандидата на една или друга партия“ – предпоставиха това развитие на нещата. Затова ние предложихме Кристиан Вигенин, защото той е 4 парламента зам.-председател, диалогичен и дипломатичен е. Няма човек в Народното събрание и в обществото, който може да каже една лоша дума или да опровергае казаното от мен. Той можеше да бъде един добър председател на парламента. Кристиан нееднократно в 47-я парламент е призоваван от всички народни представители да поеме ръководството на дадено заседание, за да може то да завърши. И на фона на това виждахме едно гласуване всеки за неговия си кандидат, а една от партиите даже не гласуваше за никой. Когато отпадна Кристиан ние подкрепихме Никола Минчев като доказал се вече човек с опит. Но не се получава и стигаме до ситуацията, в която българският парламент трябва да има председател. Убедихме г-н Вежди Рашидов да продължи да ръководи, за да може да започнем работа. Не е политически коректно поведението на другите партии, които казаха, че това е разумното решение – след това да излизат и да критикуват. Очаква ни криза – зимата идва. И ние в парламента стоим и не можем да си изберем председател – това изглежда страшно нелепо в очите на всички, които са ни пратили там“, обясни Свиленски за тежката ситуация и решаващата роля на БСП в това Народното събрание да заработи.

Зам.-председателят на парламентарната група на левицата бе категоричен, че няма как гласуването за председател на НС да се вижда като бъдеща коалиция. "Коалиция може да бъде по политики и идеи. Примерно ще видим другата седмица първата коалиция, която ще се формира е коалицията на войната по темата за изпращане на оръжия в Украйна – "Продължаваме промяната“, "Демократична България“, ГЕРБ. Настроенията в българското общество са коренно противоположни – над 60% от хората не желаят да се изпраща оръжие в Украйна и не желаят България да се замесва в конфликта“, добави той.

"Ясно сме заявили, че правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“ няма да подкрепим. Предстои другата седмица да сформираме комисиите и парламента да започне да работи, защото имаме внесени 30 закона. Това, което българските граждани очакват – ние сме го внесли като законопроекти. Решението за третия мандат е на президента. Важното е партиите да са отговорни и да осъзнават, че нуждат от правителство е неизбежна. Ако бъде връчен този мандат на нас – ще подходим както и досега. Ясна програма, приоритети и разговор с политическите сили. Но все пак нека да видим, защото отговорността е в ГЕРБ, а и чухме, че ключа бил в Христо Иванов. При нас във всички документи е написано черно на бяло това, което сме имали като мерки, а ПП след го разказаха как е изпълнено благодарение на тях. Важното е, че българските граждани получиха високи пенсии, а децата безплатни детски градини и ясли. Важното е, че младите семейства получиха данъчните облекчения“, заяви Свиленски по отношение възможностите за бъдещо управление и категоричната позиция на левицата против подкрепа на правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане“.

Според него в момента най-важните проблеми като социалната защита, доходите и цените сякаш остават на заден план за някои хора. "Ще продължим да настояваме за компенсация на българските граждани, таван на цените на газ, вода, електроенергия. Ще продължим да настояваме за безплатни учебници за всички ученици, както и за безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст, защото българските граждани не могат да си позволяват вече даже и лечението. Също необлагаем минимум и повишаване на работната заплата. Служебният кабинет сега предлага минималната заплата да се замрази – докато имаме 18% инфлация. Ние предлагаме 50% от средната заплата да бъде минималната, което в момента е 850 лева. Бюджетът, когато го приемахме беше обезпечен и приет с 230 гласа от народните представители. Какво се е случило през тези 2-3 месеца на служебното правителство, че не може да се изпълни – този въпрос трябва да е към тях. Няма да приемем отстъпление от нито една социална мярка“, добави той за приоритетите на левицата.

"Разбира се, че дебат за президентска република няма място в България и е антипродуктивен. Ние наливахме усърдно с кофи олио в този огън, но надделя разума. Защото България е парламентарна република и мястото на формиране на правителство е в българския парламент. Отказът от преговори с ГЕРБ няма нищо общо с парламентарната република. Има и други партии, има БСП. Ние можем да поемем управлението“, каза в заключение Георги Свиленски.