"Няма да подкрепим проектокабинета, тъй като всички си спомняме 12-годишното управление на ГЕРБ и няма как сега Борисов да се скрие зад авторитета на проф. Габровски." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски по Nova News.

Според него, ако кабинетът се гласува, много бързо ще се разбере кой стои зад всеки един министър. "Нали никой не си мисли, че това са просто едни хора - експерти, които проф. Габровски се е събудил в събота и е решил да ги подреди в кабинет?", коментира Свиленски.

Той бе категоричен, че БСП няма да участва в игри с кворума и всички народни представители от левицата ще са в зала да гласуват "против" кабинета на ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на БСП.

"48-ият парламент е длъжен да излъчи кабинет. Очевидно ГЕРБ няма да успеят, но се надявам това да се случи с втория мандат и да не се стига до кризисния трети, в който условията за съставяне на кабинет са съвсем други", каза още Георги Свиленски.

Според заместник-председателят на ПГ "БСП за България", ако "Продължаваме промяната" не се опитат да съставят кабинет, търсейки си оправдание с Изборния кодекс, това би било несериозно отношение към 500-те хиляди избиратели, които са им гласували доверие.

"Отговорността за това е тяхна. В крайна сметка, българските граждани ще станат свидетели кой ще е поредният виновник България да отиде отново на предсрочни избори, а знаем, че партиите, които допринасят за това, не ги чака добра съдба на изборите", коментира Свиленски.

По неговите думи, ако "Продължаваме промяната" поканят БСП на разговори за втория мандат, социалистите ще участват в преговорите и на базата на тях ще вземат решение дали да подкрепят такъв кабинет.

Георги Свиленски подчерта, че благодарение на участието на БСП в управляващата коалиция, не се е стигнало до предоставяне на военна помощ за Украйна по време на редовното правителство. "Така че участието ни в управлението има ясни измерения - освен социалната политика, именно и неизпращането на оръжия за Украйна. Ако се стигне до преговори, ние с аргументи ще се опитаме да убедим потенциалните си коалиционни партньори в това, че

България не трябва да участва във войната", заяви Свиленски, добавяйки, че въпросът в парламента не е приключил окончателно.

"Все още има шанс народните представители да вземат отговорно решение", категоричен бе той.