Хибридността между 50-годишен юбилей и издаването на книгата "Истории от ръчния багаж" е добър повод за празник и събиране на много хора. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" политическият и международен журналист Георги Милков. 

Своите журналистически странстваня той определя като драматични и впечатляващи, в горещи региони в исторически за тях събития. "Ходил съм там, където моят професионален интерес ме е водил и привличал. Някакви събития, хора, срещи, интервюта са ме водили", каза Милков.     

Той разказа редица истории от своята журналистическа кариера, една, от които е Етиопия и случващото се там от гледна точка на преразпределението на силите на влияние в Африка и Близкия Изток.

"През годините след Студената война в тази част на света тихо и полека Китай започна да прокарва своята политика в територии и земи, които безалапетивно бяха изоставени от вниманието на целия останал свят, и ни трябваха 20 години, за да видим как Китай е превърнал този континент Африка в своя икономическа колония. Една огромна инфраструктура, която цели да каже, че Китай се превърна в новата военноморска сила в света. Вече е дошъл моментът да си кажем, че световното море е на път да се превърне в китайско", каза още журналистът.