Гешев ми се обади и ме попита защо го правим, а аз му обясних, че държавата гори и е нужна реакция от ВСС, за да не бъдем виновни за всичко. Попита ме кой ми е казал да го направя и му отговорих, че съм разговарял само с колегите си. Никой политик не ми се е обаждал. Това каза пред NOVA News Георги Кузманов, член на Прокурорската колегия на ВСС. Той е един от внеслите искане за прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Няма абсолютно никакво значение дали главният прокурор е бил в отпуск, не променя неговото качество. Гешев е главен прокурор и в почивните си дни и, ако си е позволил с телефонно обаждане да изпраща някого някъде, то това би могло да се окачестви като нарушение. Стартирахме единствената законова процедура за проверка на действията на главния прокурор. Първият мотив са обстоятелствата около явяването на израелски експерт на местопроизшествието на атентата срещу него. Първоначално бе заявено, че той е отишъл там по разпореждане на Гешев, а това би било сериозно нарушение на правата му, който се явява пострадал и свидетел - не би имал никакво право да се намесва в разследването", обясни Кузманов. И допълни, че ако второто искане бъде допуснато, може двете да бъдат обединени.

По думите му е правилно да не се позволява нарушение на мястото на оглед. Дали експертът е бил там, ще се установи по време на проверката. "Аз не познавам действащи политици, обсъждали сме с колегите от Етична и Правна комисия изнесените в медиите информации. Бяхме упреквани, че сме в глуха защита на главния прокурор, което не е истина. Предните предложения не събраха доказателства за нарушения на главния прокурор. Не съм имал контакт със Сарафов", заяви той.

Според него никой от ВСС няма лична заинтерсованост от проверката. "За нас е важно да се установят фактите и обстоятелствата около информациите, изтекли в медиите, а тогава Пленумът ще установи дали има основание да се прекрати мандатът. Никой от нас не е предубеден или мотивиран. Нямам наблюдения да има дела на трупчета, това е обиден термин за магистратите", категоричен е Кузманов. И разкри, че няма никакви данни за извършителите на убийството на Къро.

"Почеркът е нехарактерен за убийствата, извършени в България - никога не са били убивани членове на семейството. Нямаме представа кой е авторът и причините на това убийство. От медиите чета, че убитият е бил ангажиран в международни канали за наркотици, така че убийството може да е провокирано от дейност извън България", коментира прокурорът.