Генерирането на видеа, текст и аудио чрез изкуствен интелект става все по-лесно и се развива с плашещо бързи темпове. Това каза Георги Караманев, създател на “Дигитални истории" журналист и IT специалист, в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". Генерирането на човешки образи от изкуствен интелект бе темата на разговора - Караманев е създал образ на момиче, генерирано чрез AI, на което е направил и профили в социалните мрежи, каквато статия самият той публикува.

“Ако човек не се загледа внимателно, не може да разбере, че жената е изкуствена. Ентусиазиран и уплашен съм - повече уплашен, защото става дума за нещо, което упорито подценяваме. Развитието на изкуствения интелект изглежда не е осмислено докрай от потребителите", смята той. Никой не забеляза, че става дума за изкуствено генерирана личност, подчерта Караманев за своя социален експеримент.

Трудно е да преценим какво е възможно и какво не, когато става дума за AI, смята специалистът. “Той е подходящ за писане на писма,влизане в срещи онлайн - делегирането на задачи е позитивната му страна. Генерирането на текст обаче е плашещо добро и трябва да знаем, че голяма част от прочетеното онлайн вече е генерирано от изкуствен интелект. Алгоритъмът вече се справя прекрасно с български език. AI пише изключително грамотно - със запетаи на правилните места", каза още Караманев.

“Преди 3 г публикувах материал, в който писах за генерирани от AI инфлуенсъри. Скъсяване на дистанцията онлайн между инфлуенсър и потребител е илюзорно. Удобно е да имаш управляван, персонализиран инфлуенсър - нищо не пречи в моя фийд той да прави това, което аз харесвам, а във Вашия - онова, което Вие искате да гледате", разви тезата си Караманев.

“Вървим упорито към антиутопията. Не сме готови да се справим с това предизвикателство. Навлизаме в пост истината, която е флуидна. Не можем да се справим с това, какво остава за онези технологични предизвикателства, които идват всяка седмица?", поясни експертът

Технологията SORA ще ни позволи не само да генерираме фалшиви видеа, допълни Караманев. “SORA значи небе - Сам Алтман твърди, че небето е границата. Тази технология позволява напредък в роботиката и в сфери като автономното шофиране, например. Предстои да видим доколко маркетингът доминира и докъде са технологичните ползи", отчете Караманев.

“Преди 2 г подобна революция направи алгоритъмът DALL·E - той рисува по задание. Той напредна много с втората си версия, с която създава изключително съдържание. Скоростта на този напредък е невероятна и не сме подозирали за нея. Забележително е операторското майсторство на SORA", каза още събеседникът.

“Комуникацията на Алтман в Х сочи “Дайте ми описания и ще Ви връщам видео". Слушал съм подкаст в който гостува Стив Джобс - никога не е гостувал всъщност там! Става дума за много близко бъдеще, в което ще бъдат генерирани цели разговори - особено аудиото е доста лесно за генериране. Свалянето на текст на български преди година бе трудно, сега е изключително лесно.

Правата на статистите да не бъдат клонирани след заснемане бяха част от причините за стачката на Холивуд. Такова клониране AI прави възможно", отчете още Караманев.