В следващите две години очаквам в България масово да се въведе като възможност четиридневната седмица за бизнесите, за които е възможно.  Това каза Георги К. Първанов – член на Управителен съвет на Българската конфедерация по заетостта, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

В някои браншове обаче това е невъзможно, допълни той. Засега са единични случаите на компаниите, въвели четиридневната работна седмица в България. 

Първанов посочи, че в компаниите в Западна Европа, въвели четиридневна работна седмица, драстично пада броят на болничните и текучеството на служители. "За работодателя пък ползите са, че той става по-атрактивен, т.е. това е допълнителна придобивка за служителите, които търсят по-голяма гъвкавост. Пада текучеството. Има много по-голяма мотивация и производителност. Наблюдава се сериозен ръст – над 30%, на продажбите и печалбите, което е показателно“, посочи Първанов.  

Той допусна възможността и за въвеждане на тридневна работна седмица на по-късен етап, но при определени условия. "Със сигурност това ще доведе най-вероятно до намаляване на заплащането. Т.е., когато работодателят има възможност, ще предложи три- или четиридневна седмица, но с по-ниско заплащане, или възможност за работа на петдневна седмица, но с пълно заплащане“, уточни Първанов.  

Неговите прогнози за следващите десет години са все повече чужденци да работят в България, много българи да се върнат от чужбина. "Ще имаме четири или пет поколения, работещи на пазара на труда. Т.е. 60- или 70-годишни стажанти и шеф, който е 30 години по-млад от нас. Плюс три- или четиридневна седмица. Погледът в бъдещето е прелюбопитен“, коментира още специалистът.  

Статистиката в момента показва, че 1 млн. 150 хил. от малко над 3,1 млн. работещи българи нито работят, нито учат, посочи Първанов. "Със сигурност част от тях ще се върнат на пазара на труда, когато имаме възможност за четиридневна работна седмица“, прогнозира той.  

Харитина АГОПЯН