Нашите предложения са да направим сериозни стъпки към достоен живот за всички български граждани – социален щит за младите, работниците, пенсионерите, уязвимите.Това каза Георги Гьоков на срещата на "Продължаваме промяната" с останалите политически партии по темата за управленските приоритети, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

"Нашите предложения са да направим сериозни стъпки към достоен живот за всички български граждани – социален щит за младите, работниците, пенсионерите, уязвимите. Разбира се, подкрепа за икономиката. Много внимателно се запознахме с писмото на акад. Денков с приоритети на едно бъдещо правителство. Много се радвам, че там разделителните линии, които се очертаха през последните месеци, ги няма или поне не са в такава степен да продължават разделянето. Разбира се, имаме различия и те ще бъдат обект на по-нататъшни дискусии. Лично аз приветствам програмния подход с тази декларация, която се представя", каза той.

"Увеличаване на еднократната помощ за дете при раждане, увеличаване на размера на майчинството до размера на минималната работна заплата, какъвто и да е той, подкрепа за семейство та с деца, като се разширява достъпа до нея с безплатни учебници. Навсякъде се повтаря думата увеличаване, увеличаване, увеличаване, но то е абсолютно логично и следствие от инфлацията. Аз само ще дам един пример, подкрепата за семействата с деца,. Прагът за достъп до тях е 510 и 610 лв, при увеличаващите се доходи в страната и при инфлация няма как да оставим тази граница, защото ние ограничаваме достъпа до помощта и намаляваме тези, които могат да я получават и те ще бъдат по-малко от тези, които я са я получавали до момента", каза още депутатът.

Гьоков заяви, че учебниците ще трябва да станат безплатни за всички деца. 

"Остава на заден план безплатните учебници. Ще трябва да го направим и това. Щом образованието е задължително ние трябва по всякакъв начин да работим в тази посока".

Той обясни, че много от приоритетите на БСП подлежат на дискусия и могат да бъдат разглеждани от останалите политически сили. 

"Много от нещата, които споменавам, са в предварителен разговор и подлежат на дискусии като например безплатни лекарства за всички деца до 14-годишна възраст, замразяване на годишните такси за обучение на студенти, докторанти, специализанти до достигнати към момента нива. Със сигурност ще му дойде времето, когато тръгнем нагоре с доходите, с възможностите на българите, да се увеличават тези такси.

За минималната работна заплата, не знам защо съпротивата е толкова голяма, но е нормално, още повече има европейска директива и тя има две години срок за транспониране в нашето законодателство, но какво пречи ние да го направим по-скоро, още повече, че сме в криза", уточни Гьоков.