"Първата група от шест пилоти заминава днес за Италия на обучение за типа хеликоптер (type rating). На 24 септември заминават и тримата инженери за обучение по техническото обслужване на хеликоптера", написа министърът на транспорта Георги Гвоздейков в социалната мрежа.

"Фокус" публикува цялата публикация без редакторска намеса:

Споделям кратка информация за напредъка и действията на правителството по проекта за Спешна медицинска помощ по въздух (HEMS):

Първата група от шест пилоти заминава днес за Италия на обучение за типа хеликоптер (type rating). На 24 септември заминават и тримата инженери за обучение по техническото обслужване на хеликоптера.

Терените, на които трябва да бъдат изградени шестте оперативни бази за HEMS, вече са собственост на министерство на здравеопазването.

До средата на октомври ще бъде стартирана процедурата по обществената поръчка за изграждане на шестте оперативни бази за HEMS.

Първият хеликоптер, който ще е наличен в края на годината, вече излиза от поточната линия и има регистриран своя сериен номер - SN22744 (December 2023).

България Хели Мед Сървиз подаде заявлението за кандидатстване за Свидетелство за Авиационен Оператор (САО), което стартира процедурата по лицензиране.

До края на годината България ще разполага с лицензиран авиационен оператор със съответното SPA.HEMS одобрение.

Благодаря на екипите, които полагат огромни усилия, за да се случва всичко по най-професионалния начин.