Бяхме забравили атентатите в Турция понеже вместо атентати имахме опит за преврат от 2016 г., една година след атентата през 2015 г. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. "И тогава имахме един период от повече от 2 г. в условията на извънредно положение, при тези условия пък бяха проведени 2 вида избори – референдум за промяна на Конституцията и след това предсрочни президентски избори“.

Струва ми се, че има резон да си отговорим преди всичко на три главни въпроса по повод на този атентат, допълни Димов. "Първият главен въпрос е кой може да е извършителят, респективно поръчителят. Вторият главен въпрос е – кой има интерес, кой ще спечели от това? И третия главен въпрос е – какво следва от това и след това? Нека да започнем по първия главен въпрос – кой е той? Изначално Република Турция има богата и постоянна история на тема тероризъм и атентати, което означава, че ветрилото, кръгът на кандидат-атентаторите е твърде широк. Без да имам претенции за пълна изчерпателност, при сегашната вътрешнополитическа обстановка и международна ситуация, нека да изброим обичайните заподозрени. На първо място е това, което е и официалната версия на властите – преди всичко кюрдите като цяло и конкретно в техните три сегмента. Единият турските кюрди – Кюрдската работническа партия, ПКК, която е призната за терористична организация. На второ място са сирийските кюрди и тяхната Партия на демократичното единство. На трето място, това са кюрди в Европа, визира се конкретно Швеция. На следващо място – това са всевъзможни джихадисти в и около Турция, като тази версия е неудобна за официална Анкара. Следващият заподозрян биха могли да бъдат така наречените "гювенисти“. А също и леви, екстремистки революционни организации от миналото им величие. Също така нека и това да споменем – това е така наречената "дълбока държава“ от служители от специалните служби, които всъщност дърпат конците в страната. Също така не трябва да се изключва категорично замесване на "Сивите вълци“.

Този, който ще ходи на избори догодина има интерес от този атентат, който се случи в Истанбул, заяви Димов. "Има много пряка връзка между авторитарните лидери навсякъде по света, а тя е – по броя на мандатите им ще ги познаете.“

На първо място, факт е, имаме пълно информационно затъмнение, беше наложена цензура от техния висш съвет за радио и телевизия, допълни Димов. "Забранени са всякакви публикации по темата освен официалните съобщения. Прави впечатление – това нещо става по искане на тяхното Министерство на културата и на туризма, много странно ми звучи. Второ, започна незабавно разследване от страна на Главната републиканска прокуратура в Истанбул за всякакви споделяния по темата в социалните медии. Много ми напомня за лова на вещици за така наречените "гюленисти“. Също така отлагат се някои публични прояви, очакват се и нови рестрикции и ограничения на правата на човека. Също така без никакво съмнение ще има нови, оригинални ходове на Ердоган, за да може да се кандидатира за трети мандат, включително притопляне на манджата за нова конституция“.

Цоня СЪБЧЕВА