"Изказвам съболезнования на близките и семействата на жертвите на земетресенията в Турция." Това заяви в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" Георги Димов, дългогодишен генерален консул на България в Одрин.

"Забелязва се мощна вълна на съпричастност от целия свят като НАТО, ЕС, както и от България", посочи Димов.

По думите му територията на Турция, която е по-близко до нас е силно сеизмична Той напомни за гигантското земетресение през 1999 година тогава, когато жертвите са били над 17 000 и тогава една от основните причини е била некачественото строителство и са били направени печални разкрития, че в жилищните сгради е бил влаган морски пясък . "Причините за тези земетресения тепърва ше се изясняват", каза още Динев.

"Районът е твърде голям - 10 турски провинции и териториите на Сирия,

има публикации в турските медии, че мощта на земетресенията се равнява на 130 атомни бомби", посочи още бившият консул. 

"Според мен първото е, че в Турция има еднолична власт, там правителството се назначава от Ердоган и ръководи заседанията на Минсерския съвет. Той е лидер на неговата партия. Всеки вторник ходи и събира парламентарната група и дава дълги речи какво да се прави." Така определи Димов сегашните позиции на турския президент.

Той посочи, че в Турция предстоят избори 2 в 1 - президентски и общи, а Ердоган ще направи всичко възможно кандидатурата му да бъде приета и със сигурност ще се опита да спечели.

Цоня СЪБЧЕВА