"Министърът на земеделието отговаря за качеството на храните, но не и за цените на пазара. Не мога обаче да стоя безразличен към тази тема особено когато има аномалии. Затова беше сформиран щаб в Министерски съвет, на който аз съм заместник-председател".

Това коментира пред bTV служебният земеделски министър Явор Гечев по темата със скъпите храни у нас.

"Цените на дребно се определят от пазара, но по определени условия. Ако е нормално във Франция надценката да е 20%, а в България 100%, значи нещо изкривява пазара. Има нелоялни търговски практики и солидарност по цялата система. Пазарът също трябва да се урегулира по някакъв начин, за да не се изкривява.

Сред изкривяващите фактори са структурата на ценообразуването и когато имате редици такси в договорите. В брошурите на магазините се показват редица намаления, а когато се отиде на място, тези продукти въобще ги няма, а има други на много по-високи цени", посочи министър Гечев.

"Големите търговски вериги слагат редица такси. Искаме да въведем наредба, с която да се казва, че трябва да има цена "купувай“ и цена "продавай“. Всички други такси трябва да са в нея, за да може ясно потребителят и всички структури, които отговарят за потребителя, да могат да проследяват случващото се с цените и да дават информация на обществото", посочи още той.

"Нарочно вдигнахме във въздуха темата с цените. Тази тема е важна, 40% от бюджетите на семействата отиват за храни. Искаме трайни мерки. В деня, в който направихме първия брифинг от Министерския съвет, почти всички продукти, които изследваме, бяха с 25% промоции.

Постоянен ефект ще има, когато постоянно се занимаваме с темата и има урегулирани механизми това да се случва, и нормална държава, която изчиства неправилните неща. Надяваме се следващите правителства и парламент да продължат предприетото от нас. Искаме да предложим Закон за търговията с храни. Това трябва да е постоянен процес. Надявам се медийният шум да направи потребителите чувствителни към нередностите в цените", посочи министърът на земеделието.

"Има заявление от сегашното шведско председателство на Европа, че трябва да се отвори бюджета за следващия рамков период и според инфлацията да се компенсират дадените параметри на стратегическите планове. България ще подаде самостоятелна декларация и ще информира европейските институции, че иска изравняванията да не са само с инфлацията, а и със субсидиите в целия Европейски съюз. Държавите по източния фланг в Европа имат най-ниско подпомагане, а те са най-силно страдащите от близостта си с войната в Украйна. Несправедливостта е двойна, а солидарността е от основните ценности на ЕС", заяви Явор Гечев.