България ще поиска информация от Европейската комисия за начините за разпределение на 100-те милиона евро в помощ на земеделците от пет страни от ЕС, пострадали от украинския внос. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на откриването на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир.

“Предложението на ЕК е от този пакет България да получи близо 10 млн. евро, а предходният пакет беше в размер на 16 млн. евро. Това, което сме изказали официално е, че тези пари са недостатъчни и искаме информация за методите и начините, по които са разпределени средствата. Смятаме, че България е подценена по отношение на втория пакет", заяви Явор Гечев.

Министър Гечев заяви, че българското и украинското министерства на земеделието започват действия за изготвянето на съвместна декларация за механизми за въздействие при възникване на пазарни смущения, включително и резки промени в цените на слънчогледовото олио. “Изключително важно е да има не само забрани, а механизми, които да регулират този тип кризи. А по отношение на нуждата от украински слънчоглед мога да кажа, че в България в момента има повече слънчоглед, отколкото може да преработи до началото на жътвата. Имаме стока за няколко милиарда лева, а жътвата наближава", посочи Гечев.

До две-три седмици Министерството на земеделието ще е готово с предложението си до депутатите за промени в закона за собствеността и ползването на земеделските земи, за да бъдат защитени пасищата на фермерите при инвеститорските намерения за фотоволтаици и дейностите да се съвместяват.

"Ако има фотоволтаици, те да са на 50% от площта, да са вдигнати на 3 метра височина и отдолу да може цялото пространство с различните тревни смески да се ползва за пасища“, обясни министърът.