Ситуацията в съдебната система е тревожна, не разполагаме с достатъчно информация по случая. Едно е видно, което е тревожно - аз лично не съм допускала, че 15 години след като сме член на ЕС ние трябва да се върнем десетки години назад, за да водим битка за независимост. Това каза Галина Захарова - председател на Върховния касационен съд, пред медиите във връзка с отстраняване на главния прокурор.  

"Според мен трябва всички членове на съвета да бъдат максимално дистанцирани, за да можем да вземем едно решение, което ще установи истината в максимална степен и ще предотврати настоящата криза, която е възможно и да се задълбочи", изтъкна тя.  

"Предложението на шестимата колеги от прокурорската колегия ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. Поради това ВСС е изработил правила, по които да се движи", допълни Захарова.

"Според мен трябва всички членове на съвета да бъдат максимално дистанцирани, за да можем да вземем едно решение, което ще установи истината в максимална степен и ще предотврати настоящата криза, която е възможно и да се задълбочи", подчерта тя. 

По думите й никой по никакъв начин не се е свързал с нея.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че скандалът в прокуратурата не помага за повишаването на авторитета на съдебната власт, а обратното.

"Следва да бъдат събрани съответните доказателства. Прокурорската колегия, ако бъде сезирана с искане от дисциплинарния състав, може да вземе решение за временно отстраняване за срок до 3 месеца", обясни той.

По думите му не му е предлаган посланически пост.