Местното самоуправление остана единствената връзка на гражданите с властта. Държавата да обърне по-специално внимание на общините. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ кметът на Казанлък Галина Стоянова по повод Деня на българската община.

"В местното самоуправление и в кмета гражданите намират не само вина за всичките си проблеми, но и решение за тях. Това показва колко е важно да се обърне специално внимание на общините и на въпросите и проблемите, които решаваме. В последните години държавата си освободи от доста услуги, които прехвърли за управление на общините, но без достатъчен финансов ресурс. Затова местният бюджет е недостатъчен да обслужва всички ангажименти на местното самоуправление. Затова и борбата на кметовете и на Националното сдружение през последните години е за по-голяма децентрализация на местните власти“, обясни тя.

Галина Стоянова бе категорична, че е време държавната власт да обърне по-специално внимание на общините. Държавата да стане истински партньор на кметовете, общините, общинските администрации и местните структури в 265 общини в България, призова тя.

По думите й ролята на общината и на местната власт днес не e по-различна от тази, която е била преди много години.

"Община Казанлък е създадена веднага след Освобождението. Тя е една от първите сформирани местни общини. Интиресното за тогава, което важи и досега е как е сформиран бюджетът на общината. В архивите намираме бюджет, в който се казва, че доходите се набавят от продажба на едър добитък, месо, отдаване под наем на месарските магазини и други. Малко по-късно при обсъждане на бюджета на общината новото ръководство посочва, че той отново е зависим от стопанската и финансова криза, под които се огъва българският дъканоплатец. Е, не сме ли в същите години“, попита тя.