Украйна няма време да се "начиновничат" българските чиновници. Това заяви председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев пред журналисти след изслушването на военния министър Тодор Тагарев, предаде репортер на "Фокус"

"Това, което искаме да видим в комисия, и въобще в парламента, е ясен план-график какво ще се случи", обясни председателят на военната комисия.

Гаджев изрази надежда, че компетентните институции, в лицето на Министерството на отбраната, повече няма да забавят траншовете с военна помощ към Украйна. 

По думите му целият процес по изпращане на бронетранспортьорите е можело да се осъществи още преди Нова година. Христо Гаджев каза, че не е доволен от обясненията на министъра, дадени на изслушването днес.

"Украинската страна от септември месец настоява за тяхно спешно извозване, защото те имат и процедура, когато стигнат да ги окомплектоват и да си ги ползват. Септември месец имаше делегации на украинските въоръжени сили и от тогава украинското посолство настоява буквално, ако може в следващия ден", каза още той. 

По думите на Гаджев не само БТР-те, а и част от другите пакети са били забавени. 

Въпреки всичко това, Христо Гаджев коментира, че според него министърът трябва да продължи своята работа. Той обаче добави, че решението дали Тагарев ще остане министър, или не, не зависи от него. 

"Нямаме кандидат за министър. Моето лично мнение е министърът да си остане същият", добави той. 

Председателят на военната комисия изрази притеснение относно проектите, свързани с изграждане на военна база край Кабиле и за обновяването на авиобазата "Граф Игнатиево", където трябва да пристигнат първите F-16 Block 70 в началото на следващата година.