Както ми е известно отпадналата необходимост е още при служебните правителства и не ми е известно след това да са взимани мерки да бъдат използвани в други ситуации, така, както са цитирани. Това каза вицепремиерът Мария Габриел пред журналисти относно наложеното от президента Румен Радев вето върху предоставянето на БТР-и в помощ на Украйна, на предаде репортер на "Фокус".

По думите ѝ решението е съгласувано с МВР и необходимите структури, за да бъде ясна позицията на България. "Ако този дебат ще доведе това отново да бъде успокоена България и гражданите за отпадналата необходимост и много ясно да заяви своята позиция на солидарност с Украйна, мисля, че просто е въпрос на време на НС да си свърши работата", допълни тя.

Мария Габриел заяви, че не очаква друго решение на Народното събрание на фона на преди това случилите се дебати.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че президентът Румен Радев е наложил вето върху изпращането на 100 бронетранспортьора за Украйна.

"Целият ми екип е във връзка с тях, както и консулът в Мюнхен е на място. Това, което сме говорили е да може с първи възможен полет да бъдат качени, за да се приберат в България", каза вицепремиерът Мария Габриел във връзка с 150 българи, които са блокирани на летището в Мюнхен заради снежна буря.

"Следим ситуацията и сме реагирали абсолютно навреме. Няма да спрем да сме тревожни и да се безпокоим за тях", добави тя.