Очакваме част от политическите партии да проявят разум и да преосмислят позициите си. Това каза Десислава Атанасова след срещата между на коалицията "ГЕРБ-СДС" с контактната група Плевнелиев-Паси, предава репортер на Агенция "Фокус". 

"Надявам се, че в следващите дни другите политически сили ще преосмислят своите позиции. През последните три дни стана ясно, че трябва да се търсят решения и те трябва да почиват на разума. Ситуацията е наистина тежка и има множество кризи. Българските граждани не очакват упорството или политическото его да вземе надмощие. Мисля че сериозните разговори, мъдростта и отговорността към всички хората, които са гласували за всяка една политическа партия, изискват това".

"Тази среща беше една от стъпките за търсене на възможност за разговор. Отдавна заявихме, че е време да седнем на масата, когато не можем заедно да търсим възможност за диалогичност чрез хора, които не са в активната политика;които да бъдат медиатори. Говорихме за темите на България: за предизвикателствата на кризата, за законодателния процес и за това дали ще има Народно събрание през следващите месеци и дали ще има правителство", добави още тя. 

Даниел Митов обясни, че демократичните процеси и институционалността са най-важните в една страна и че народът трябва да има ясен път за излизане от кризите. 

"Институциалността не трябва да се чупи. Около какво можем да се обединим с другите партии е въпрос на разговор. Официалните позиции на част от партиите могат да се променят. Трябва да си представим, че останалите лидери ще проявят разум, защото залогът е голям. Българските граждани трябва да  имат ясен път за излизане от кризите".

Томислав Дончев увери, че от "ГЕРБ-СДС" няма да търсят аритметично мнозинство, а такова, което се обединява около общи резолюции за бъдещето на страната. 

"Не знам дали в този парламент е възможно сформирането на някакво управляващо мнозинство. Но със сигурност няма да си позволим да направим аритметично мнозинство, с което да минем числото 121. Управляващото мнозинство трябва да се сформира на база на сходство цели, принципи и програми".