ГЕРБ-СДС смята, че подписването на коалиционно споразумение е крайно наложително. Това заяви Деница Сачева в отговор на премиера Денков във връзка с изявлението му по-рано днес по повод коалиционното споразумение, предаде репортер на "Фокус".

"Време е политическото лицемерие да спре", призова Сачева. 

“Не приемаме поведението, което има ПП-ДБ в непрекъснато неглежиране на това, че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила, спчелила доверието на своите избиратели и имаща право да предлага и да изпълнява съответно програмите и приоритетите, с които е била избрана", каза още тя.

Заместник-председателят на ГЕРБ-СДС се обърна директно към премиера Денков: "Това, което предстои да бъде изработено, не променя основните приоритети. Не очакваме бъдещи обещания от господин Денков, а да чуем какво всъщност е изпълнено през последните 9 месеца".

Сачева каза, че първата политическа сила по никакъв начин не приема намеците за корупция. 

Тя обясни и защо от първата политическа сила настояват да има разписано коалиционно споразумение. "Искаме ясно коалиционно споразумение, за да е ясно около какво се обединяваме, какво ще се прави, кои са нашите приоритети, кои са на ПП-ДБ", поясни Сачева.

По думите ѝ трябва да бъде ясно кой на каква позиция е избран и каква политическа отговорност носи: "Работата в момента в Министерски съвет е такава, че изглежда, че всеки един министър изпълнява свои лични приоритети, свои лични програми - дали за туризъм, дали за задгранични командировки. Не виждаме ясно да се изпълнява поетият ангажимент, свързан с управленските приоритети". 

Теменужка Петкова заяви, че твърдението на премиера днес за това, че ГЕРБ имали амбиции за министерски кресла, не отговаряло на истината.

Зам.-председателят на ГЕРБ-СДС обвини ПП-ДБ в лицемерие заради гласуването от миналата седмица, свързано с изграждането на АЕЦ “Козлодуй". Припомняме, че тогава имаше две предложения - на ГЕРБ-СДС и ДПС едно, а на ПП-ДБ друго. По-рано днес Костадин Костадинов заяви, че ПП-ДБ са търсели подкрепа от четвъртата политическа сила миналата седмица.

Петкова каза, че в меморандума на ПП-ДБ било заложено да има ясни мнозинства и да не се търсят алтернативни такива.

Тома Биков коментира, че ГЕРБ-СДС иска да предотврати политическа криза, а не да предизвикват такава.