Предложението на ГЕРБ от вчера променя приоритетите, набелязани преди 9 месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове. Това заяви премиерът Николай Денков като направи коментар на политическата обстановка у нас преди началото на редовното правителствено заседание, предаде репортер на "Фокус".

Припомняме, че във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще се изготви коалиционно споразумение, което ще бъде предложено на ПП-ДБ.

"Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека да изпълним задачите, така както са поставени преди 9 месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система в следващите няколко месеца, сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", заяви Денков.

Според министър-председателят това управление било създадено с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички тези години.

"Последните разкрития за групите на Нотариуса и Пепи Еврото показаха на всички, че правосъдието ни е превърнато в борса - че вместо да се борят с престъпността, организирани групи, с протекцията на политици, са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, прокуратурата и Антикорупционната комисия". Сега е нужна политическа смелост за следващите стъпки, от управленската и законодателната програма - избор на състава на Антикорупционната комисия, на Висшия съдебен съвет и на ключови регулатори", посочи Николай Денков.