Кампанията "Избери животa“ е надпартийна и национално отговорна, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Обръщаме се с благодарност към всички младежки организации, които подкрепят тази кауза. Това заяви Георг Георгиев, председател на младежката организация на ГЕРБ, в началото на кръглата маса "Избери живота“ #СприНавреме. Кампанията стартира символично в навечерието на Международния ден на младежта-12-ти август. В дискусията се включиха със свой представители Асоциацията на младите учени, Организацията на българските скаути, Младежки комитет на Съюза на транспортните синдикати, Движение "Гергьовден“, Млади изследователи за младежко развитие, Национален младежки форум, Студентския съвет на УНСС. Инициативата беше приветствана и от други политически и граждански организации. "Протягаме ръка към всички младежки организации в страната с призив да се присъединят към инициативата "Избери живота“. Ежедневно по пътищата се води война, в която няма победители. Нека се обединим и заедно да намерим пътя за справяне с проблема“, призова присъстващите Георгиев. Антоанета Байчева, представител на фондация "Ханс Зайдел", бе категорична, че разискваната тема е животоспасяваща. "Като български гражданин и като майка се надявам, че днес правим първата стъпка за намиране на решение на проблема с жертвите на пътя. Необходимо е постоянство, последователност в действията и приемственост. Надявам се , че младите хора ще изградите тази кампания като непартийна, защото тя засяга всички български граждани", каза още тя.

Драгомир Младенов от МГЕРБ представи работещи чуждестранни практики, които доказано водят да намаляването на жертвите на пътя. "За малък период от време "Визия нула" показа много добри резултати, пример за това са Норвегия и Швеция. Прави впечатление, че където тази програма е приета, има широк политически консенсус. Активното популяризиране на традиционния морал също е работеща превенция, която може да доведе до намаляване на пътните инциденти", категоричен бе Младенов.

Даниел Александров, който е шампион по класическа борба, беше категоричен, че спортът превъзпитава младите и ги вкарва в правия път. "Като спортист с множество медали несъзнателно се превърнах в идол на по-малките деца. Спортът е методът, който дава самочувствие на младите да не посягат към алкохол и опиати. Нека се обединим, защото на пътя загиват наши приятели и близки", заяви той.

Николай Алгафари от МГЕРБ подчерта, че от самото начало идеята на кампанията "Избери живота" е да бъде надпартийна и да обедини колкото се може повече младежи. Алгафари посочи психотерапията като начин за превенция на пътнотранспортните произшествия. " Когато младите хора са тъжни, те с опитват да избягат от реалността с наркотици и алкохол, но това не е решението“, поясни той.

Арх. Николай Диков обобщи, че Столична община прилага мерки за подобряване на пътната инфраструктура и ограничаване на автомобилите. "За тези три години са регистрирани 28 000 пътни инциденти, 930 са свързани с блъскане на пешеходци. Този проблем и разискван многократно и за него вече се взимат конкретни мерки като физически ограничения на скоростта", допълни той. По време на дискусията младежките представители се обединиха около редица методи за справяне със зависимостите и с агресията на пътя като изтъкнаха, че е важно инициативата да бъде продължена и надградена. Всички присъстващи приветстваха инициирането на дебат по темата и се обединиха около обща декларация. "Настъпил е моментът за национално обединение в името на най-благородната цел – запазването на здравето и живота на хората. Само заедно бихме могли да бъдем добрият пример за бъдещето и настоящето на България; Мерките за справяне с проблема са отговорност на цялото общество и ние ще работим с пълния набор от инструменти на правителствения и гражданския сектор за създаване на широк консенсус по темата; Настояваме всички компетентни държавни институции и регулаторни органи да демонстрират максимална ангажираност, изразена в реални действия, в контекста на зачестилите пътни инциденти, причинени от водачи, шофиращи под въздействието на упойващи вещества; Апелираме за задълбочаване на усилията от страна на държавата и нейните институции, в това число здравни, за борба със зависимостите сред младите хора; Призоваваме всички представителни младежки организации да се обединят в усилията си за създаване на общ диалог - с цел формиране на консенсус по темите, касаещи цялостната превенция на причините за пътните инциденти и налагане на адекватни наказания за виновно поведение на пътя“, гласи част от декларацията, която бе приета единодушно по време на кръгла маса "Избери живота“.