Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) изразява своята позиция в подкрепа на възможно най-бързото присъединяване на България към Шенгенското пространство и влизането й еврозоната

Днес в София управителният съвет и специализираните комисии на Германо-Българската индустриално-търговска камара  работят за подобряване на рамковите условия в различни области на българската икономика, които са от значение за фирмите членове на Камарата, съобщиха от ГБИТК.

"Като ориентирана към бъдещето и отговорна икономическа общност се чувстваме задължени да се ангажираме за напредъка в страната. В тази връзка от името на Управителния съвет и на специализираните комисии на ГБИТК изразяваме подкрепа за възможно най-бързото присъединяване на България към Шенгенското пространство и влизането й в еврозоната", коментираха още камарата.

ГБИТК остава силен поддръжник на присъединяването на България към Шенгенското пространство и се надява, че това ще се случи в близко бъдеще.

Присъединяването според тях е важно не само заради улесненията при пътуване, но и защото така се изпращало ясен сигнал, че България е надежден партньор за привличане на инвестиции и за развитие на бизнеса. Свободното движение на стоки носи икономически ползи и за бизнес средата, тъй като според тях премахва необходимостта от допълнителен контрол по вътрешните граници на ЕС.

ГБИТК подкрепя още и влизането на България в еврозоната. За информиране на обществеността в страната по темата има публично достъпен Национален план за въвеждане на еврото в Р България. Той съдържа информация за принципите на процеса по приемане на еврото, сроковете, правната рамка и др.

Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на България към еврозоната е документ, който също е свободно достъпен. Той имал за цел провеждането на информационни инициативи за всички целеви групи, както и пресконференции и семинари/уебинари за журналисти. Стратегията предвиждала и допълнителни инициативи за повишаване на осведомеността на национално и местно равнище.

"Това е нашата ясна позиция в подкрепа на двата ключови фактора, които биха допринесли по-нататъшното ускорено развитие на българската икономика и се надяваме, че те скоро ще бъдат реализирани", съобщи още ГБИТК.