"Ние сме тук на кръстопътя на заминаващите и на пристигащите. Ако някой си отива от България, то нека виждайки тази изложба, да остане спомен у него, че всъщност е могъл поне на картина да види тази красота, да се докосне до това богатство. Ако е чужденец, който си тръгва, да знае, че си тръгва от място докоснато от Бога. Ако е българин, който си тръгва или отива надалеч, то да знае, че тук е сърцето му, сълзите на прародителите му са точно в това Ледено езеро,“ с тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова откри фотоизложбата "30 години Национален парк "Рила“ – "Предизвикателство за идните поколения“ на Терминал 2 на летище София заедно с Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на "СОФ Кънект“ АД, съобщиха от МОСВ.

В пространството на аерогарата са изложени 30-те най-добри снимки от фотоконкурса, който е организиран от Дирекцията на Национален парк (ДНП) "Рила“ през миналата година. Пътуващата изложба вече гостува в Благоевград, Общинския театър – Кюстендил, Посетителски информационен център на ДНП “Рила" в Самоков, на международна конференция в София, а вече и на Терминал 2 на летище София.

Министър Карамфилова представи някои от емблематичните обекти на фотоизложбата, като обърна внимание на Леденото езеро, което е най-високото в Рила планина и на Балканския полуостров и разказа, че е наречено ледено, защото дори и през лятото в него се виждат ледени кристали.

Екоминистърът изтъкна, че за да бъдат успешни съвременните бизнес решения задължително трябва да бъдат съобразени и пречупени през призмата на екологичното законодателство. Тя поздрави домакина - изпълнителния директор на "СОФ Кънект“ АД, оператор на Международното летище София за смелостта и отговорността да поеме по пътя на декарбонизация, дигитализация и екологосъобразно управление на отпадъците.

Росица Карамфилова благодари на Парк Рила, защото тази изложба всъщност представя погледа на хората, които отиват да се наслаждават на природното богатство на най-големия ни национален парк, Национален парк Рила. Екипите на Парка са отдадени на каузата, познават всяко едно кътче. Рейнджърите ги обхождат ежедневно без значение дали е зима, студ, дали вали дъжд, те са на място за да запазят това природно богатство.

По отношение на някои лоши практики министър Карамфилова заяви: "Срещали сме за съжаление много лоши практики, някой е решил да се изкъпе в някое от Седемте рилски езера, друг решил, че дивите кози са негова собственост и си позволява дори да си помисли за бракониерство, няма да го допуснем! Цялата сила на закона ще бъде приложена.“

Красимир Андонов, директор на Дирекция "Национален парк Рила“ също изрази благодарността си за организацията на изложбата от страна на Министерството, както и към домакините от Летище "София“. "Това е най-дълго пътувалата изложба, която сме правили. За мен и колегите е истинска гордост, че първото, което хората идващи в България ще видят, са именно красивите картини от Рила“, каза Андонов.

Хесус Кабайеро също изказа благодарност за инициативата, като отбеляза и плановете за развитие на аероагарата, съобразявайки екологичните стандарти. "Имаме мащабен план за развитие на летище София, но правим всичко с мисъл за околната среда. Решени сме да работим в посока въглеродна неутралност, защото вярваме, че това е гарант за устойчиво развитие и инвестиция в бъдещето. Част от нашите инициатива са модернизиране на Терминал 2 съществена част, от което е подобряване на неговия енергиен клас, изграждане на собствен 20-мегаватов фотоволтаичен парк, електрифициране на автомобилите и дигитализация на процеси и дейности.“ Това заяви г-н Кабайеро. Той отбеляза, че Летище София е все още единственото в България, което е активно ангажирано в управлението не само на собствените си емисии, но и тези на партньори и компании с дейност на летището и допълни: "Предстои ни и изграждане на Терминал 3, където ще приложим най-добрите стандарти в областта на устойчивото проектиране и екологичните характеристики на съоръженията“.

Изложбата може да бъде разгледана в зоната, непосредствено след преминаване на граничния контрол от заминаващите, като е в близост и до търговските обекти и пътя на пристигащите пътници. Тя ще остане на летището до края на май, а още в първия ден десетки пътници пожелаха да я разгледат.