Ако имаме радиатори, е хубаво зад тях да поставим алуминиево фолио, което да отразява топлината навътре. Това каза Светослав Стойков, експерт по енергийна ефективност, в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". Енергийната ефективност значи да употребяваме по-малко енергия за нуждите си – спестената енергия е най-важна, защото плащаме по-ниски сметки, подчерта той.

Енергоспестяващите уреди действително спестяват от сметките ни за ток, каза още той. "С увеличаването на покупателната способност започваме да харчим все повече енергия, дори с "умните“ устройства, защото те стават все-повече. Някои се изплащат по-бързо, други – по-бавно, зависи и от консумацията ни. Те наистина са ефективни“, подчерта експертът.

Домакинствата допускат много грешки при потреблението на енергия – основно във връзка с експлоатацията на уредите. "Например, трябва да облепим с изолационна лента около прозорците, вратите, около всяко място, откъдето усещаме студ. Има въздушни течения покрай контактите – трябва да ги проверим, като с ръка се доближим до контакта и ако усетим подухване, трябва да предприемем мерки. Има и специални уреди за тази цел“, каза още Стойков.

Когато стане студено, е важно също да имаме качествени пердета или щори, които да затваряме, за да задържим топлината вкъщи. "Температурата в хладилника може да бъде между 4 и 6 градуса – да не го оставяме за дълго време отворен. С всеки по-нисък градус уредът изразходва 10% повече енергия“.

Можем да сложим термостат на бойлера, за да работи само в определени часове. Все още нощната енергия е много по-евтина от дневната, подчерта експертът. Смяна на прозорци и цялостно саниране на дома са по-големите инвестиции, които трябва да направим във връзка с енергийната си ефективност като домакинство.