Изключително скандални факти изскочиха около спечелилите проекти фирми от Плана за възстановяване, научи репортер на "ФОКУС".

Най-противоречив е казусът с фирма "Имагга Технолъджис" ООД. Тя е печели 4 209 924 лв. с проекта си "Изкуствен интелект за ефективна модерация на визуално съдържание в големи мащаби".  

Фирмата е съдружник с 33% в дружеството "Скиноа" ООД, където е бил експремиерът Кирил Петков. Той е управлявал "Скиноа" до май 2021 г., когато става министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев. Сега управител е Мартин Драгулев, както и на много негови бизнеси. Асен Василев е в "Скиноа" чрез "СТВ Консълтинг", която от май 2021 е прехвърлена пък на Марио Сотиров. В "Имагга Технолъджис" ООД дял има и кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев чрез едноличната си фирма "ВТ Инвестмънтс". Останалите съдружници в преборилото се за 4,2 млн. лв. дружество са "Ейт Венчърс" ЕООД и физически лица като Боян Калчев - бивш съсобственик в "БТВ Медия Груп", "Нет Инфо.БГ", "Болкан нюз Радио", Христо Христов от сдружение "ЛГБТ Идея" и др.

Още една фирма свързана с управляващите е спечелила финансиране за милиони. Това е "ОЦЕНИМЕ.БГ" ООД одобрена за финансиране в размер на 2 669 434 лв. за проекта "Софтуерна информационна система за управление на процесите по кредитиране". Съдружник в нея с по 48,5% са Георги Демирев, който е част от ръководството на "Продължаваме промяната".