"Акцията в Агенция "Митници" е типичният сценарий, който наблюдаваме, където се сглобяват няколко полуистини. Контролираният начин, по който се пуска информацията още в първите дни, взривява обществото и се постига търсеният политически ефект. В крайна сметка след години разбираме, че организирана престъпна група не е имало". Това коментира Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи.

Той добави, че няколко неща го карат да си мисли, че това е "кьорфишек". "Ако е имало дълго разследване, започнато от ДАНС, не мога да си представя, че агенцията ще крие такова нещо от премиера, от министъра на финансите, докато действащата му шефка на митници и главен секретар са участници в ОПГ. Как може да се крие такова нещо? В случай, че разследването е започнало току-що, сме в друга ситуация", добави той пред NOVA.

Според криминалиста Иван Савов главният секретар на МВР по закон е деполитизираната фигура. "Обстоятелството, че един министър-председател си позволява да интимничи с него, говори за това, че Живко Коцев от самото начало е бил "партийна креатура, вкарана там да защитава частните интереси на партия Х. Това, че в момента говоря така, не означава, че защитавам друга политическа сила. Напротив - гласувал съм за ПП, защото в тях виждах алтернатива", коментира Савов.

Той определи случващото се като евтин цирк, който трябва да прключи. "Странно е как уж случайно изтичат информации, които уличават определени хора. Дори всичко да е истина, според мен едно разследването има технологичен ход, по който се води, и не се разгласява. Не ми се вярва, че службите в България ще започнат цялото това нещо, без да имат информация", добави криминалистът.