Самолечение на голяма част от българското население, търсенето на антибиотици без рецепта и недоверието към здравната система са част от проблемите, които пораждат липсата на кадри във фармацията, липсата на аптеки в малките населени места, заплащането и ред други, коментира Владимир Василев, заместник-председател на Съюза на фармацевтите във Варна. 

Над 500 фармацевта работят във Варненска област към днешна дата, допълни той и посочи, че към професията има интерес, за района на Варна има доста млади хора, които работят като фармацевти, има и много чужди студенти, които учат фармация в България.

Във Варна има няколко аптеки, където се извършват рецепти на място – правят се темпорални лекарства и нуждата от тях няма да отпадне с времето. Ако пациент търси такава аптека, може да попита всеки фармацевт къде има, защото колегите са длъжни да знаят, за да информират пациентите, каза още Василев.

Според него една от основните причини българите да купуват лекарства от чужбина е когато те липсват от нашия пазар, но Василев смята, че ходенето зад граница за лекарства не е масово, съобщи БНР.

"Наистина виждаме, че всички страдаме от недостиг на някой медикамент в определен период от време, но за момента успяваме да покрием нуждите на всички пациенти от лекарствена терапия.“

Професията на фармацевта постоянно се развива и е за хора, които желаят да получават постоянно нова информация и работата ги вълнува истински, каза още Владимир Василев. Неговият мотив да е фармацевт е да е в полза на обществото, да е крайъгълния камък, който да подпомага пациента. Днес все повече се говори за лични фармацевти и според Владимир Василев това ще доведе до издигане престижа на тази професия.

25-ти септември e Световният ден на фармацевта, който тази година се отбелязва под мотото "Магистър-фармацевтите укрепват здравната система“. На този ден преди 111 години, е създадена Международната федерация на фармацевтите (FIP), в която членуват 152 национални фармацевтични организации, сред които и Българският фармацевтичен съюз.