Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в сряда в България за среща с отбранителната индустрия, съобщиха от Европейската комисия за БНТ. Целта на посещението е насърчи оръжейния бранш да увеличи бързо производствения си капацитет, за да има боеприпаси за Украйна.

Миналата седмица на неформалната среща на военните министри в Стокхолм беше обсъждан план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 милиарда евро. Бретон и дипломат номер едно на Европа Жозеп Борел обявиха, че ЕС ще отговори готви координирано на нуждите на украинската армия, която страда от липса на муниции.

Планът включва незабавно предоставяне на боеприпаси от наличните национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

Очаква се Бретон да посети 11 страни членки с отбранителна индустрия, за да ги прикани да увеличат бързо производството си.

В понеделник говорителят на Европейската комисия заяви пред медии, че спешно трябва мир в Украйна. "В Украйна спешно е необходим мир и който може да повлияе на Русия, за да спре тази нечовешка и неоправдана агресия, трябва да положи усилия", посочи той.