Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев настоя за спешна подкрепа и повече евросредства за справяне с мигрантския натиск в държавите на първа линия, каквато е България. Той изрази позицията си от трибуната на Европейския парламент в Страсбург, където се състоя дебат относно необходимостта от бързо финализиране на пътната карта за миграцията, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

"Докато европейските институции са зациклили в преговорите, в страни като България, които първи посрещат мигрантския натиск, полицаи загиват в изпълнение на служебния си дълг", заяви Емил Радев, мотивирайки належащата нужда от адекватни, бързи, солидарни и финансово обезпечени мерки за укрепване на външните граници на ЕС.

"Контролът срещу незаконната миграция няма да стане по-ефективен нито с гръмки призиви, нито с дискриминационни бариери пред разширяването на Шенген", изтъкна Радев, като припомни, че именно мигрантският натиск стана повод Австрия да наложи вето за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.