В ерата на изкуствен интелект най-важното нещо, за да бъдат успешни младите хора е да използват оптимално човешкия си интелект. За да се случи това, трябва да познаваме как работи и учи нашия мозък, и именно тук идва темата за невропластичност. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" изпълнителният директор на ЧПГДН "СофтУни БУДИТЕЛ" Евгения Пеева.

По думите й хората, ангажирани в образованието много рядко се замислят за оптималните условия, най-добрите техники и реалните практики, които можем да въведем в учебната среда и ежедневно преживяване, които позволяват на мозъка да дадем максимума от това, с което разполагаме всички.

"Принципите на невропластичността тепърва се описват от науката, но повече от 50 години има много практици, които на практика реализират принципите на невропластичността и сега науката догонва и описва как работят техните наглед невероятни постижения – как обръщайки внимание на връзката между тялото, движението вътрешното ни преживяване и мозъка, и способността на мозъка да учи мигновено и да създава нови невронни връзки, ние можем тук и сега сами, без никаква външна намеса да подобрим способността си за учене, способността си за оптимално действие,“ обясни тя.

Евгения Пеева разказа още, че на събитие, състояло се на 14 март в “СофтУни БУДИТЕЛ", са гостували трима много опитни експерти по невропластичност от международната академия Mind Body Studies Academy, специализирана по изучаване на мозъка и тялото. Основаната полза от посещението на експертите по невропластичност в гимназия според нея е в това, че те успели на един изключително прост език и прости демонстрации да покажат как в нашата ежедневие когато усетим, че не оперираме оптимално, че сме на стресирани, уморени, че не успявам да дадем максимума от себе си, има конкретни неща, които може да направим за няколко минути, така че отново да се фокусираме. "Само да сме снабдени с тези техники, можем веднага да подобрим представянето си в час като ученик, като учител, като колега в училище,“ обясни тя.

Според единадесетокласника Антон Христо много е важно знанията, които човек получава, да бъдат свързани с нещата, които го занимават и към които има интерес. И тъй като неговите интереси да насочени към изучаването на бизнеса и предприемачеството, той изказа мнение, че според него прилагането на невропластичните практики дава възможност за по-доброто разбиране и комуникация в бизнес средата.

"Когато приложиш една проста техника, като равномерното дишане, започваш да чувстваш, че тялото и мозък ти работят в синхрон, всичко се избистря и самото мислене се подобрява. Ако се фокусираш и тялото и мозъкът да бъдат свързани, успяваш да събереш мислите си и да се фокусираш върху задачата,“ разказа той.