Питам се, каква драматургия би се получила, ако беше предложен чисто политически кабинет на ГЕРБ, каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ режисьорът Евгений Михайлов. "Тогава реакциите щяха да бъдат още по-интересни. Не знам какво искат тези, които в момента са в парламента, повечето от партиите. Защото за мен този ход на ГЕРБ е като в шахмата – шах-шех, и при двете възможности противникът губи. Ще ми е интересно оттук нататък как ще се развият събитията и кои ще са политиките на това правителство и ще има ли мнозинство, което да го подкрепи. Въпросът е искаме ли да имаме правителство, искаме ли да се въведе еврото, след една година, искаме ли да сме достойни членове на Шенген и да се възстанови доверието в България, или искаме да продължи този хаос и да вървим от избори на избори", каза още Михайлов.

Той изказа съмнение, че тези, които работят срещу правителство не го правят от незнание и неопитност, а напълно съзнателно искат властта да бъде в ръцете на президента Радев и на неговите служебни правителства. Искат да дават хляб на партии като Възраждане. Искат България да бъде извадена от ЕС и от НАТО. "Това е изборът, пред който трябва да се изправят депутатите в четвъртък", каза Михайлов.

За тези партии, които го правят Михайлов коментира, че по този начин те искат да бъдат повлечени в дъното на политиката.

Непрекъснатото повторение на това, че трябва съдебна реформа ДБ правят с пълното съзнание, че такава реформа не може да се направи без Велико Народно събрание и промяна на конституцията. А за това трябва парламентарно мнозинство от 160 души. Това не може да стане без гласовете на ГЕРБ и ДПС, коментира още Михайлов. 

Драмата при президента не е малка, добави той. Президентът трябва да си носи отговорността за последните две години и действията си. Така нареченото дясно също трябва да носи солидарна отговорност за бедите през последните две години. 

Евгений Михайлов коментира и състава на предложеното правителство и обвиненията към състава му. "Не мога да кажа, че го харесвам като отделни личности, но от друга страна има екип, който си е поставил задачата да направи нещо и да изведе държавата от кризата. Не можеш с лозунги за статукво и промяна да продължаваш да лъжеш хората", добави Михайлов.

"Днес цял ден се говори с лозунги, но никой не коментира тези 7 приоритета на проектокабинета и не казва подкрепя ли ги, или не. И това буди съжаление, защото отново всичко отива на плоскостта да не се подкрепи, защото е в с мандата на ГЕРБ. Но те са първа политическа сила и получават първият мандат" ,каза още Михайлов.  

Цоня СЪБЧЕВА