Седмото издание на кампанията "Ние броим врабчетата“ обедини стотици доброволци в цялата страна, които преброиха общо 3556 врабчета. Кампанията се проведе на 22 април и участниците в нея отчетоха данни за 276 локации, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. 

Общият брой на преброените врабчета от трите вида – домашно, полско и испанско, е 3556. Домашните врабчета съставляват 70% от всички (2489 бр.), полските са 27% (или 961 бр.), а испанското врабче по традиция е с най-малка численост – 3% ( 106 бр.). Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 73% : 23% : 5%.

Резултатите, които врабчебройците са записали на сайта vrabcheta.bg са между 0 и 240. Средният брой за локация е 13 екземпляра, а най-многобройният запис – 240 птици, е отчетен близо до с. Атолово, Ямболско. Другите райони, в които са отчетени най-много врабчета са Шумен (200) и Плевен (110).

За разлика от миналата година, локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета са 13%, докато през 2022 г. цифрата беше 9%. Това е един от важните показатели, на който държим, тъй като от него получаваме информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и съответно какви са заплахите, водещи до намаляването им.

По традиция най-много птици са регистрирани в дворове на къщи (42%), следват междублоковите пространства (23%), парковете (12%), тихите улици (5%) и поляна с храсти (2%).

Тези данни потвърждават за пореден път значението на зелените площи както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства като важна среда за биоразнообразието в градовете, което от своя страна е показател и за благосъстоянието на хората.