В петък служебният кабинет представи новата онлайн платформа за проследяване на цените на част от основните продукти в търговските вериги. 

Има ли промени - поскъпват или поевтиняват основните продукти? "Фокус" направи справка в интернет сайта, за да проследи какво се случва с едни от основните хранителни продукти.

Пилешко месо

При замразеното цяло пиле се наблюдава увеличение от близо 13 ст., в зависимост от различните градове, за последните седмици. В София град цената на дребно за килограм е около 7,99 лв. В Разград се наблюдават едно от най-големите увеличения - там килограмът е поскъпнал с близо 16 ст. в рамките на само една седмица. 

За сравнение в Гърция същото месо е поевтиняло с 28 ст. за същия седемдневен период. 

Яйца

Яйцата М-размер продължават да са около 0,54 ст. за брой. Съществена промяна не се наблюдава за последните две седмици в различните градове. Справката в онлайн платформата показва обаче, че във Велико Търново и в Стара Загора цената на едно яйце е около 0,56 до 0,58 ст.  

Млечни продукти

Цените на кг сирене остават около 17 лв. Най-скъп е килограмът в София, където той върви на цени около 18,49 лв и най-евтин е в Хасково, където същият този килограм е 16.47 лв. 

Цените на прясното мляко обаче спадат или не се променят през последните седмици.

В момента 1 литър прясно мляко струва около 3,55 лв в страната. В София и Пловдив литърът достига е средно на цени около 3,85, но и там данните показват плавно понижаване от няколко стотинки за последните дни. 

Във Варна се отчита най-голямо поевтиняване от близо 2.27% само за последната седмица. 

Въпреки отчетеното понижение в стойността на прясното мляко, в страни като Австрия и Германия цените за същия продукт са под 3 лв. В Гърция, от друга страна, средната цена е около 3,25 за литър. 

Краставици

Цените на кг краставици остават високи. За страната те са средно около 5,19 лв на дребно. Въпреки тази им стойност обаче, те са поевтинели с близо 20% за последните две седмици. 

Преди 14 дни кг краставици на дребно е бил около 6,37 лв, а в момента е на цени от 5,19 лв. 

Достъп до онлайн платформата за сравнение на цените на основните продукти: https://www.foodprice.bg/