Дни преди избора на местна власт ви припомняме за някои от пловдивските управници. Много кметове и администрации имат принос за това, което представлява Пловдив днес. Някои повече, други по-малко. Според историците обаче, най-голяма е била заслугата на администрациите от 70-те и 80-те години.

А някои от по-новите управници твърдят, че градът е претърпял кардинална промяна именно по време на мандата им. 

И все пак, какви кметове са управлявали Пловдив през годините и може ли новите управници да се поучат от тях. Ето интересна ретроспекция по темата:

След Руско -Турската война руското военно командване поверява управлението на Атанас Самоковлиев (Самоковеца), който е племенник на Захари Зограф. Годината е 1878. Той управлява само един месец. След това сам си хвърля оставката и е заместен от Костаки Пеев.

Първият пряко избран кмет на града е именно Костаки Пеев. Той е избран с гласуване от населението на 19 декември 1878 г. и изпълнява длъжността до 12 септември 1880 г.

След него управлението поемат над 60 мъже.

Един от най-дълго управлявалите Пловдив кмет е Никола Чалъков – цели три мандата, с прекъсване.

За кратко, между втория и третия мандат, Чалъков бива бламиран и на негово място начело на града застава Деньо Манев - един пословично некадърен кмет. За него има много градски легенди, според някои от които той е осъден за използване на общински работници и материали за собствени нужди и за получаване на подкуп в размер на 10 000 лева.

Иван Кесяков също има три кметски мандата, като след втория мандат е отстранен от длъжността и срещу него е възбудено наказателно дело. По-късно бива оправдан и се връща отново на поста си до 1922 година.

В историята на Пловдив има и кмет, името на който буди само добри чувства и респект. Това е заместник-прокурорът Божидар Здравков. Като подпредседател на Демократическата партия в Пловдив през 1932 г. е избран за кмет на града. На този пост остава до 1939 година. Здравков има големи заслуги за модернизацията на града и утвърждаването на Международния мострен панаир.

Девет червени кметове управляват Пловдив след 9 септември 1944 година.

Най-успешният сред тях е несъмнено Дирян Парикян, защото разкриването на археологията на Пловдив започва именно по времето на кмета Парикян, разказа историкът Видин Сукарев. През негово време са разкрити ключови археологически обекти в Пловдив.

Първият десен кмет на Пловдив е Николай Сомлев. Посинелият Пловдив избира последоватленно с огромно мнозинство и другите свои демократични кметове - Гарабед Томасян, Спас Гърневски от СДС и Иван Чомаков, предложен от коалиция. Чомаков остава на поста си 2 мандата. 

На власт след него идва Славчо Атанасов, от ВМРО – БНД, който набучи на 2-метрово дървено копие споразумението на Пловдив с правителството, заради непреведените от държавата 12,150 млн. лв. за боклука на София.

След Атанасов властта се поема от един от най-младите кметове на Пловдив Иван Тотев, който също се задържа два мандата. Той и днес се гордее с годините на своето управление, като твърди, че това са най-успешните за Пловдив 8 години след демокрацията. 

Днес за кметското място на Пловдив се кандидатират общо 18 кандидати. Също 18 са кандидат - кметовете на райони.  27 пък са листите на кандидати за общински съветници.

Въобще труден ще е изборът за пловдивчани, които ама хич не са доволни от последния управленец Здравко Димитров, който напуска мястото без никакво желание да продължи да се бори за него. Негови заместници обаче, не се поколебаха да се заявят отново.

Сред настоящите кандидати има още  изявен спортист и успешен районен кмет, изявен математик, архитект, журналист, бивш кмет на града и още много други.

Кой от тях ще победи, ще разберем в неделя, или след втория тур.



Чуйте подробности в прикачения репортаж!