"Винаги съм се противопоставял в политическата намеса в енергетиката. Тя много отдавна трябваше да се развива по свободен начин. Енергетиката не е отрасъл, който трябва да изпълнява социални функции.“

Това заяви пред bTV енергийният експерт и председател на Българската браншова камара на енергетиците проф. Валентин Колев.

Според него, твърденията на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов, който прогнозира, че от първи юли цената на тока ще се повиши, са нелепи. Причината според Малинов - натрупан дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

"Фонд "Сигурност“ трябваше да се попълва от така нареченото "Задължение към обществото“, което отпадна. Трябваше да се попълва от свръхпечалбите на енергийните дружества, които вече трудно могат да се намерят при тези цени на електроенергията. Ако цените са правилно регулирани, дори няма да има нужда от Фонд "Сигурност“, обясни експертът.

"Цената на тока вече трудно може да се определи дори от регулатора. Средната цена за миналия месец на Българската независима енергийна борса е 113 лева, при над 200 лева за предходната година за същия период“, добави проф. Колев.

Той коментира, че е имал очаквания да отпадне нощната енергия, тъй като тя представлява не повече от 15, 20% от общото управление и няма да доведе до драстично увеличение на сметките за битовите потребители.

По думите му единият блок на АЕЦ "Козлодуй“ е напълно изключен, а другият работи на намалена стойност, но това не е причина за различни цени на електроенергията.

"В момента, особено като има слънце, участието на фотоволтаиците е над 3000 мегавата като производство. Даже в моментите, в които има такова голямо производство, има и голям износ“, обясни професорът.