Вече десета година стоим в тихо очакване да бъдем приети в Шенгенското пространство, въпреки че сме изпълнили и ние, и Румъния всички критерии да бъдем пълноправни членове. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Емил Радев, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

"Даже прилагаме цялото шенгенско законодателство, включени сме във визовата информационна система, Шенгенската информационна система, даже след приетото съвсем скоро досие за дигиталните визи България и Румъния ще могат след влизането в сила на този регламент, и да издават шенгенски визи", допълни той.

България на практика прилага всички мерки за охрана на границите, за опазване на Шенгенската пространство, но благодарение на вътрешнополитически причини заедно с Румъния не можем да бъдем пълноправни членове на Шенгенското пространство, категоричен бе той.

"И този път отново се сблъскахме с отказа на Нидерландия и на Австрия, и то обвързана само и само с вътрешнополитическа причина. В Нидерландия изборите бяха преди малко повече от десетина дни, видяхме че крайнодясната Партия е на свободата имаше широк успех. Днес е първото заседание на нидерландския парламент, виждаме, че все още няма мнозинство. Но така или иначе ситуацията се усложнява за България и Румъния, защото знаете, че крайнодесните са крайно недобре настроени за разширяването на Шенгенското пространство. В Австрия ситуацията е същата – предстоят на пролет избори, и за съжаление, крайнодесните и там набират голяма скорост. И именно поради това и втвърдяването на позицията на управляващите в момента в Австрия, като темата за миграцията се е вдигнала като една от водещите в дебата вътрешнополитическия, и те смятат, че с това ще спечелят повече привърженици, но за съжаление България и Румъния стават заложници на тези вътрешнопартийни битки на две страни. И разбира се, видяхме и на заседанието вчера, че точката беше в дневна ред, но нямаше гласуване", допълни евродепутатът.

"И по-добре, че няма гласуване, защото гласуването ако беше се провело вчера, щеше да бъде нов отказ за приемането на България и Румъния в Шенген. Гласуване трябва да има едва тогава, когато сме сигурни, че ще имаме пълно мнозинство, така, както се изисква от регламента за приемане на нови държави членки в Шенгенското пространство. Именно затова и Испанското председателство не постави на гласуване вчера тази точка", каза Емил Радев.

Цоня СЪБЧЕВА