"Индия не е Златният триъгълник, не е Тадж Махал. Тя е много повече, много по-шарена, много по-шокираща. В Индия живеят повече от 1,5 милиарда души и повече от 90% от тях живеят в мизерия". Това каза Емил Дойчинов, който организира 11-дневно пътешествие в Индия, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

Той разказа, че голяма част от населението живее в палатки, в стари порутени сгради, на улицата. Точни правила за движение по пътищата няма, а трафикът е много тежък: "Кравите са естественият регулировчик на движението. Те се движат свободно, никой не ги закача. Целият непрестанен поток от коли и превозни средства спира в момента, в който се появи крава на улицата. Тогава движението замира, докато кравата мине", разказа Дойчинов.  

Кулминацията на пътуването в Северна Индия е свещеният за индийците град Варанаси, основан от бог Шива, и задължително за всеки пътешественик. "Изключително стар град, всички сгради са много стари. Култовата му зона е по крайбрежието на река Ганг", обясни пътешественикът.

Именно там той е станал свидетел и на ритуал по трупоизгаряне на починал. "Докато едни се къпят в реката, до тях се горят мъртви хора", допълни Дойчинов. 

Сред жителите на Варанаси са и странстващите монаси, проповедници, отдадени изцяло на медитацията и съзерцанието: "Те седят на брега на река Ганг в абсолютна неподвижност. Боядисани са в бяло или друг цвят, полуголи или облечени с някакви препаски. Те съзерцават, за да постигнат мокша – последната цел на живота на индусите", разказа още Дойчинов.  

Живко Кръстев