За бързото правосъдие е важно на първо място качеството на законите. За съжаление, в последните години се говори за съдебна реформа, а не се прави нищо. На практика съдии, прокурори и следователи работят с доста некачествени текстове, това пречи много на работата. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адкокат Емануил Йорданов, който е и бивш министър на вътрешните работи.

Като проблем той отчете и липсата на добра организация в провеждането на наказателния процес: "Все пак във всяка една професия има хора, които работят по-добре, и хора, които работят по-зле, така че субективният фактор също играе роля. Със съжаление трябва да призная, че има моменти в които и адвокатите с действията си забавят процеса, понякога дори недобросъвестно", обърна внимание Йорданов.

Той подчерта, че забавеното правосъдие нанася вреди на целия процес и добави, че ефектът, който се постига е настройване на общественото мнение срещу съда. Йорданов добави, че при по-сложните дела е по-трудно нещата да свършат в кратки срокове.

По повод делото за тежката катастрофа край Своге, което влиза в съда шест годни по-късно, той обясни, че в случая се предполага, че когато е свършило досъдебното производство би следвало да се призоват първо пострадалите и наследниците на загиналите хора: "Те имат право да се явяват и с адвокати за запознаване с материалите по делото, след това материалите се предявяват на обвиняемите и на техните адвокати, това са продължителни процедури. Особено когато става въпрос за обемисто дело е необходимо и повече време за запознаване с материалите. От там нататък, когато делото стигне в съда и започне разпита на свидетелите, разпитите понякога отнемат доста повече време. Съдиите са хора като всички нас и са доста различни, има съдии, които са в състояние за едно кратко време да разпитат свидетел, има други, които влизат в повече подробности, при които цялата тази дейност отнема много повече време. Предполагам, че делото е доста сложно и като факти и като неща, които трябва да се изяснят. По всяка вероятност е имало повечко експертизи, които също са довели до забавянето, като прибавим към това и връщането на делото на прокуратурата, заради процесуални нарушения е лесно разбираемо, че достигаме до подобен срок", коментира Емануил Йорданов.